Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eylem Planı (2024-2028) kabul edildi

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eylem Planı (2024-2028) kabul edildi

Üniversitemizde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eylem Planı kabul edildi. Dört yıllık bir süreci kapsayan plana göre;

Iğdır Üniversitesi(IĞDÜ), bilimsel araştırma geliştirme süreçlerinde ve kurum kültüründe cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına önem vermektedir. Üniversitemizin temel yönetim anlayışı, kadın ve erkek akademik, idari personel ve öğrenciler arasında denge, çeşitlilik ve eşit haklar sağlayan bir politika geliştirme ve uygulama temeline dayanmaktadır. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Planı, kurumsal yapıda kadın ve erkek arasındaki eşitsizliği devam ettiren sorunları orta vadede aşmayı amaçlamaktadır. Dört yıllık bir dönemi (2024-2028) kapsayan bu eylem planının uygulanması Üniversite Senatosu tarafından garanti altına alınmış olup Iğdır Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KAÇUM) tarafından yürütülecek ve izlenecektir. Plan, uygulama sonuçlarının değerlendirilmesine bağlı olarak denetlenecek ve yenilenecektir. Iğdır Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Planı kapsamında Üniversite Senatosu aşağıdaki hususlarda Üniversite genelinde çalışmalar yapılacağını taahhüt eder.

Iğdır Üniversitesi Cinsiyet Eşitliği Politikası

Iğdır Üniversitesi cinsiyetçi ve baskıcı; mobbing vb. hak ihlalleri ortaya çıkmaması için önleyici eylemler alır. Bu kapsamda;

1. IĞDÜ cinsiyetçi ve baskıcı, mobbing vb. hak ihlallerine karşı sıfır tolerans politikasını belirler.

2. IĞDÜ cinsiyetçi ve baskıcı, mobbing vb. eşitsiz güç ilişkisine dayanan hak ihlallerinin ve ihlallerin kişiler üzerindeki etkisinin herkes tarafından bilinmesini sağlamak amacıyla düzenli eğitimler yapar.

3. IĞDÜ, herkesin bu hak ihlallerinin suç olduğunu ve ihlallere karşı sıfır tolerans politikasının olduğunu bilmesini sağlar.

4. IĞDÜ yönetim kurullarında yer alan kişiler sorumluluk süreleri başladıktan sonra 6 ay içinde toplumsal cinsiyet eğitimlerine katılır.

5. IĞDÜ politika belgesinin kurum ile bağı olanlar tarafından bilinmesini sağlar.

6. Politika belgesi oryantasyon ve eğitimlerin bileşeni haline getirilir.

7. İftira (mansplaning), Mobing, cinsel taciz ve ayrımcılık durumlarında kullanılmak üzere izlenecek adımlar şeması çalışanların ulaşımına sunulur

8. Toplantılar moderasyonla yapılır, kişilerin eşit söz hakkı garanti edilir.

9. Politika belgesi içinde yer alan bilgiler eğitim modülü haline getirilir ve tüm şubelerde politika belgesinin eğitimleri yapılır.

12. Bu politika belgesindeki eğitimlerin gerçekleşmesi ve takip edilmesi sürecinde sorumluluk IĞDÜ Eşitlik Komisyonları ve KAÇUM’undur..

13. Iğdır Üniversitesini temsil edecek kişi, kurul veya merkezler basın bildirilerinde, Web sayfalarında, panellerde vb. eşitlikçi iletişim dili kullanmaları ve kadın erkek konuşmacılara eşit süre verilmesi, panelistlerde kadın erkek katılımcı dengesi kurulması, web sayfalarında kadın erkek temsilinin eşit olması ya da kadının lehine olması konusunda “Kurum içi eşitlikçi iletişim” eğitimi alırlar.


8 Mart Dünya Kadınlar Günü" Programı